29.9.2020

Väliwebinaari 31.08.2020 - Kansainvälisten tulijoiden työllistäminen: hyviä käytäntöjä ja haasteita

Hankkeen väliseminaari pidettiin korona tilanteen takia kokonaan verkossa. Seminaarin oli tarkoitus olla jo keväällä 2020, mutta sattuneesta syystä kokoontumisia ja tapahtumia peruttiin, meidän seminaari niiden mukana. Alle olemme kirjoittaneet seminaarin kulusta ja omista tuntemuksistamme.

Webinaarissa kansainvälisten tulijoiden työllistämistä käsiteltiin erilaisista näkökulmasta ja eri toimijoiden lähtökohdista käsin; toimenpiteiden ja palveluiden lähtökohtana on yhteiskunnan väistämätön kansainvälistyminen. Webinaarin alussa käytiin läpi KATE-hankkeen toimenpiteet ja tulokset.

Seuraavaksi oli ELYn Irja Sokan vetämä paneelikeskustelu “Maahanmuuttajien työllistäminen Etelä-Savossa”. Keskustelu jäi ainakin tiimiläisten ajatuksiin. Siinä kuului yrittäjän, työnantajan ja asiantuntijoiden näkökulma. Ravintola- ja siivousalan todellinen työvoimapula selvisi varmasti kaikille kuulijoille.


Paneelikeskustelun jälkeen saimme kuulla puheenvuorot Suomen yrittäjien ja Turun yliopiston edustajilta liittyen maahanmuutajien yrittäjyyteen. Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai nosti esiin, että joissain tilanteissa maahanmuuttaneilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin perustaa oma yritys, sillä työllistymismahdollisuudet ovat niin pienet. 


Käytännön vinkkejä maahanmuuttajien työllistämiseen meille kertoi TE-palveluiden edustaja ja Anna Mahdollisuus hankkeen projektipäällikkö. Anna Mahdollisuus hankkeesta voit käydä lukemassa lisää täältä.


Kruununa webinaarille toimi hankkeen kolmen asiakkaan puheenvuorot. Mielenkiintoisista ja konkreettisista asiakastarinoista kävi ilmi, että työllistymis- ja opintopolut ovat kyseisillä asiakkailla olleet erilaiset, mutta lopputulos kullekin on ollut henkilökohtainen voitto. Asiakastarinat kuultiin kolmesta eri paikasta (oppilaitos, työpaikka ja toimisto), mistä aiheutui pieniä teknisiä ongelmia. Näistä kuitenkin selvittiin ja otamme tästä opiksemme tulevaa loppuseminaaria varten. Erään asiakkaan valmistelema rakennusalan sanasto suomi-arabia, johon ei kuitenkaan webinaarissa riittänyt aika:


Rakennusalan sanasto suomi-arabia
¨


Kaiken kaikkiaan webinaari oli mielestämme onnistunut, saman käsityksen saa myös saamastamme palautteesta. Pieniä teknisiä ongelmia ilmeni webinaarin loppupuolella, mutta kai se on sitä nykyaikaa ja varsinkin tätä etätyön aikaa.


“Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät tarvitsisivat oman fooruminsa kysymystensä käsittelyyn. Maahanmuuttajayrittäjien tilanteesta ei puhuta kovinkaan paljon. ” 


“Suomen yrittäjien tekemä kysely oli mielenkiintoinen. Maahanmuuttajayrittäjien tilanteeesta ei puhuta kovinkaan paljon. Maahanmuuttajataustaiset yrittäjät tarvitsisivat oman fooruminsa kysymystensä käsittelyyn.” 


Toivottavasti KATE-hankkeen loppuseminaari ensi vuoden maaliskuussa voidaan pitää perinteisesti jossain mukavassa paikassa ja pääsemme keskustelemaan kasvokkain. 


Jos haluat palata webinaarin tunnelmiin tai et päässyt osallistumaan, voit katsoa tallenteen webinaarista täältä.


Mukavaa syksyn jatkoa kaikille :) Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hankkeen esittely

Etelä-Savo on Suomen ikääntynein maakunta. Väestönkehityksessä on tapahtunut negatiivinen luonnollinen väestönmuutos, eli kuolleisu...