28.5.2020

KATE-hanke etänä myös toukokuussa

Varmasti monissa paikoissa, kuten KATE-hankkeessakin käymme haastavia aikoja läpi.


Olemme toimineet etänä jo kaksi kuukautta. Teemme työtä lähestulkoon kokonaan verkossa ja palvelemme asiakkaita edelleen puhelimitse, mutta yhä enemmän sähköisten kanavien kuten Whatsapp tai KATE-hankkeen Chat-palvelun kautta.


Henkilökohtaiset kokemukset KATE-tiimissä


Brigitan työt koronan aikana:

“Etätyömääräyksen alussa, oli aikamoinen totutteleminen uuteen työrutiiniin. Tähän uuteen rutiiniin meni vähän aikaa, ennen kuin siihen totuin. Kun sain tasapainottaa koti- ja työelämää, kaikki sujui paremmin ja sujuvammin.  

Myös verkon kautta työskentely kokonaan, tuntui alussa hyvin oudolta. Onneksi nyt olet jo tottunut tähän uuteen rutiiniin, mutta kaipaan hyvin paljon omaa työpaikkaa ja työkavereita. 


Toivotaan, ettei tämä jatkuu kauan ja päästään kaikki takaisin edellisiin haasteisiin :)”

Riitan mietteitä:

“Maalla asuvana ja työmatkoihin normaalisti yli tunnin kuluttavana olen tykännyt kovasti etätyöskentelystä. Tuohan se päivääni (= aamuuni) pituutta, jonka voin käyttää paremmin kuin autossa istumalla (=nukkumalla pidempään). Olen aiemmissa työpaikoissakin tottunut tekemään etätyötä. Työergonomia on ainut asia, mistä voisin valittaa. Toimistolla teen töitäni pääsääntöisesti seisten, mutta kotona en ole samaan pystynyt.


 Työkavereiden ja asiakkaiden tapaamisia minulla on tietenkin ikävä. Ihmisten tapaaminen on työssäni yksi tärkeimmistä tuloksellisuuden osista. En ole lainkaan tutkijatyyppiä ja olen parhaimmillani yhdessä toisten kanssa. Onneksi yritysten yhteistyöhalukkuus, työharjoittelut ja asiakkaiden työllistyminen ovat  edenneet koronasta huolimatta. Elämä jatkuu ja kesä tulee!”

Asiakkaiden kokemukset


Olen ollut yhteydessä hankkeen asiakkaiden kanssa. Kysyin heiltä kuinka korona rajoitukset ovat vaikuttaneet työnhakuun tai opiskeluun. Osa vastasi, että tilanne on hyvin haasteellista, varsinkin etäopiskelussa. Henkilökohtaisen elämän ja etäopiskelun tasapainottaminen ei ole helppoa. 

Osa asiakkaiden mielestä, tilanne ei kauheasti vaikuta mihinkään.


Suoria kommentteja:

“Koronavirus ei vaikuttanut kouluni. Corona-viruksen ja sen vaikutuksen vuoksi olen keskittynyt enemmän yrityksen perustamiseen kuin työn löytämiseen.”


“Corona affected my studies because I was unable to go to school anymore. Everything had to be changed to being online. For some classes that is okay but for other's contact classes are important. In general it has made some things difficult and some things easier. Overall the lack of human contact made things more difficult.”


“Olin juuri liittynyt opiskelualueelleni ja menin vasta ensimmäisenä päivänä, jonka jälkeen karanteeni alkoi koronan takia. Se oli erittäin vaikeaa. En tuntenut opettajiat.  mutta nyt Olen jopa suorittanut suurimman osan kursseistani ja tentit, minun on sanottava, että en löytänyt kesätyötä :(“


“Tämä koronaviiruksessa tilanteessa on vaikea opikelemenin tai työskenteleminen työssä sen takia oli ja on vielä meille opiskeleminen kotona vaikea koska etäoppimuksessa tilanteessa ei ole sama tilanne kuin koulun ja fyysisesti opiskelua.

Ensimerkiksi, kotona on erilaisia työtä meille ja  joskus netti ei toimi hyvin tai opiskeleminen ei ole paperissa tai ongelma tule tietokoneelle ja muita ongelmia. 

Minun mielestäni tässä tilanteessa työnhakuminen tai löytäminen on vaikea ja myös opiskeleminen.”


“Etäopiskelu oli hyödyllistä ja rakastin sitä, koska vietin enemmän aikaa opiskeluun. Matematiikan etäopiskelu oli vaikeaa.  Coronalla ei ollut vaikutusta työtilanteeseeni, koska olin opiskelija, mutta huolimatta suomen kielen taitoani etenemisestäni epäonnistuin löytämään kesätyötä.”

Työllisyystilanne Etelä-Savossa


Korona pandemia on vaikuttanut työllisyystilanteeseen maailmanlaajuisesti. Etelä-Savon alueella muutoksia on myös tapahtunut, mutta ei välttämättä niin rajusti kuin muualla. 


Lomautettujen määrä kaksinkertaistui Etelä-Savossa jo helmikuusta maaliskuun loppuun, ja kolminkertaistui vuoden takaiseen verrattuna. Kokonaan työttömien määrä laskee normaalivuonna kausivaihtelun ansiosta Etelä-Savossa helmikuusta maaliskuuhun noin 300 hengellä, tänä vuonna määrä kasvoi 400 henkilöllä.

Pahiten koronakriisi on iskenyt ravintoloihin ja muihin kuin ruokakauppoihin. Palvelu- ja myyntityöstä lomautettujen määrä kymmenkertaistui helmikuusta maaliskuuhun 2020.

TE-palveluiden sivulla on tällä hetkellä paljon vähemmän avoimia työpaikkoja, mutta sosiaali- ja terveysalan avoimet työpaikat ovat lisääntyneet.


KATE-hanke on ottanut yhteyttä MTK:hon (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto), sillä maatalousyrittäjät tarvitsevat kipeästi työntekijöitä. Aiempina kesinä tulleet ulkomaalaiset työntekijät eivät välttämättä pääse tänä kesänä Suomeen. Yhteistyötä on tehty sekä maataloustöistä kiinnostuneiden että yritysten kanssa. 

 

Tarvittaessa voit ottaa meihin yhteyttä parhaillaan klo 8-16, tästä löytyy meidän yhteystiedot.

Voit myös lähettää meille milloin vain sähköpostia, tai jättää yhteydenottopyyntöä.

Vastaamme 24 tunnin sisällä.

 

KATE-hanke toivottaa ihanaa kevättä ja kesän alkua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hankkeen esittely

Etelä-Savo on Suomen ikääntynein maakunta. Väestönkehityksessä on tapahtunut negatiivinen luonnollinen väestönmuutos, eli kuolleisu...